Get Adobe Flash player

 Tarot

Tarot
6 Tarot Tarot predstavlja najpoznatiju i vjerojatno najpopularniju metodu proricanja već stoljećima.

Danas se za najstariji postojeći sačuvani špil tarot karata smatra onaj iz 1450. godine, a koji pripada Visconti-Sforza špilu karata. Smatra se da karte potječu iz starog Egipta, najvjerovatnije iz posljednjih dana staroegipatske kulture. Egipćani, koji su puno polagali na proročanstvo, svoje su veliko znanje povjerili Mudracima koji su ga pohranili u simbolizam tarot karata. Od samog nastanka ovih karata pa sve do danas postojale su razne verzije i izvedbe. Proricatelj treba prema osobnim sklonostima odabrati špil koji mu najbolje odgovara.

Špil se satoji od 78 karata podijeljenih u dvije grupe – Velika arkana sa 22 karte i Mala arkana s 56 karata. Male arkane su podijeljene u četiri grupe koje predstavljaju četiri osnovna elementa: novčiće (zemlja), pehare (voda), štapove (vatra) i mačeve (zrak), odnosno karo, herc, tref i pik. U svakoj je od tih grupa deset karata plus četiri karte koje predstavljaju kralja, kraljicu, viteza i paža.

Etteila je ustoličio teoriju o povezanosti tarota i kabale. Kabala predstavlja mistični sustav utemeljen na židovskim doktrinama, ali uključuje elemente gnosticizma, neoplatonizma i orijentalnog misticizma; učenje koje vodi k jedinstvu s Bogom.

Paralelu između tarota i Biblije, te raznih mitologija i učenja raznih kultura je napravio Gerrard Encausse. Njegovi radovi utjecali su na radove Oswalda Wirtha, jednog od važnijih okultista prošlog stoljeća.

Preuzeto sa http://fontanasvjetlosti.weebly.com