Get Adobe Flash player

Zanimljivo i korisno

39480 456892946094 5620637 nAko neko izrazi svoje mišljenje i kaže vam: „Hej, baš si debeo", nemojte to shvaćati osobno, jer istina je zapravo da se ta osoba bavi osobnim osjećanjima, vjerovanjima i mišljenjima. Ta osoba pokušava da vam pošalje otrov, i ako vi to shvatite osobno,, onda ćete primiti taj otrov i on će postati vaš.

Osobno shvaćanje stvari učinit će da postanete lak plijen tih grabljivaca, crnih magova. Oni mogu lako da skrenu vašu pažnju samo jednim svojim mišljenjem i da vas nahrane bilo kakvim otrovom, i zbog toga što sve to shvaćate osobno, vi ćete ga progutati. …Kada stvari shvaćate osobno, vi se osjećate uvrijeđenim i reagirate tako što branite svoja uvjerenja i tako stvarate konflikte.

Vi od muhe pravite medvjeda, jer imate potrebu da budete u pravu i da dokažete da drugi nisu u pravu. Vi također nastojite da dokažete da ste u pravu, izražavajući svoje mišljenje. Na isti način, što god da osjećate i činite predstavlja samo projekciju vašeg osobnog sna, odraz vaših osobnih sporazuma. Ono što govorite, ono što radite, i mišljenja koja imate u skladu su sa sporazumima koje ste sklopili - a ti sporazumi nemaju nikakve veze sa mnom.

Meni nije važno što vi mislite o meni i ja vaše mišljenje ne shvaćam osobno. Ja ne shvaćam osobno kada mi ljudi kažu: „Miguele, ti si sjajan", a također ne shvaćam osobno ni kada mi kažu: ,,Miguele, ti si grozan". Ja znam da ćete mi, kada ste sretni, reći: „Miguele, ti si pravi anđeo!" Ali, kada ste ljuti na mene reći ćete: „O, Miguele, ti si pravi đavo! Odvratan si. Kako možeš raditi takve stvari?" U svakom slučaju, to ne utječe na mene jer ja znam kakav sam ja. Nije mi potrebno da budem prihvaćen. Nemam potrebu čuti kako mi netko govori: „Miguele, ti odlično radiš!" ili „Kako se samo usuđuješ to raditi!" Ne, ja to ne shvaćam osobno.

Što god vi mislili, što god da osjećate, ja znam da je to vaš problem a ne moj. To je vaš način gledanja na svijet. To nije ništa osobno, jer se vi bavite sobom, a ne mnome.

Drugi će imati svoje mišljenje koje je u skladu sa njihovim sistemom vjerovanja, tako da ništa od onoga što oni misle nema nikakve veze sa mnom, već s njima. Možda ćete mi čak reći: „Miguele, tvoje riječi mi nanose bol." Ali vi niste povrijeđeni zbog onoga što ja govorim; stvar je u tome što ono što ja govorim povrjeđuje rane koje vi već imate. Vi povrjeđujete sami sebe. Nema nikakve šanse da ja to shvatim osobno. Ne zbog toga što vam ja ne vjerujem ili nemam povjerenja u vas, već zato što ja znam da vi gledate svijet drugim očima, svojim očima. Vi stvarate u svojoj glavi čitavu sliku ili film, a u tom filmu vi ste režiser, vi ste producent, vi ste i glavni glumac ili glumica. Svi ostali igraju sporedne uloge. To je vaš film. Način na koji vi promatrate taj film u skladu je sa sporazumima koje ste sklopili sa životom. Vaše gledište je nešto što je osobno vaše. To je samo vaša istina i ničija više.

Dakle, ako se vi naljutite na mene, ja znam da se vi u stvari bavite sobom. Ja sam vam pružio da se naljutite. A vi se ljutite zbog toga što se bojite, zbog toga što se bavite strahom. Ako se vi ne bojite, nema načina da se naljutite na mene. Ako se ne bojite, nema šanse da me mrzite. Ako se ne bojite, nema šanse da budete ljubomorni ili tužni.  Don Miguel Ruiz